Probiotyki - jakie wybrać, czego oczekiwać w świetle najnowszych badań
Probiotyk (z języka greckiego pro bios – dla życia), to żywe mikroorganizmy, które po podaniu w odpowiedniej ilości przynoszą korzyści dla zdrowia organizmu. Do probiotyku często obecnie dodawany jest prebiotyk, czyli nietrawione – oporne na działanie enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym – składniki żywności, które korzystnie oddziałują na gospodarza przez selektywną stymulację wzrostu lub aktywności korzystnych bakterii w okrężnicy (są to najczęściej fruktooligosacharydy (FOS), inulina).
Połączenie probiotyku z prebiotykiem daje synbiotyk.
Definicja i założenia stosowania probiotyków czy symbiotyków jest prosta i zrozumiała. Problemem natomiast jest mnogość preparatów probiotycznych na rynku, które różnią się od siebie: mają różne formy, różną zawartość mikroorganizmów i prebiotyków, a co za tym idzie oczywiście i różne cechy – przeżywalność drobnoustrojów, trwałość, formę podawania i oczywiście skuteczność.
Przy doborze preparatu probiotycznego ważne jest:
» Rodzaj użytych szczepów bakteryjnych
» Ilość szczepów i bakterii w danym preparacie
» Przeżywalność bakterii
» Odporność na czynniki wewnętrzne i zewnętrzne
» Adhezja do nabłonka jelitowego
» Antybiotykooporność
» Bezpieczeństwo stosowania – brak działań niepożądanych
Najczęściej w preparatach spotyka się szczepy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium – występujące naturalnie w przewodzie pokarmowym oraz drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp. Boulardii.
Ogólny mechanizm działania probiotyków polega na:
1. bezpośrednim oddziaływaniu na inne mikroorganizmy obecne w jelicie:
? produkcja bakteriocyn ( substancji o działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym)
? współzawodnictwo o substancje odżywcze i miejsca receptorowe z mikroorganizmami patogennymi
? stymulacja produkcji śluzu
? wytwarzanie kwasów organicznych (obniżających pH, co hamuje rozwój bakterii patogennych)
? działanie antyadhezyjne/konkurencja
2. inaktywacji toksyn produkowanych przez mikroorganizmy
3. modulującym wpływie na układ immunologiczny
? stymulacja wzmożonej produkcji immunoglobulin i cytokin
? podwyższenie aktywności makrofagów i limfocytów
Kluczowa dla skuteczności probiotyku jest m.in. przeżywalność bakterii, a więc zdolność ich dotarcia do miejsca przeznaczenia- jelita cienkiego i grubego. Przez lata opracowywano kolejne generacje probiotyków, a celem działań była w dużej mierze poprawa przeżywalności bakterii.
- I generacja - wolne bakterie niepowlekane, np. w formie preparatów w szklanych fiolkach oraz fermentowanych produktach spożywczych. Odporność na czynniki niszczące (sok żołądkowy, sole żółci) – bardzo słaba.
- II generacja - bakterie dostarczane są w twardej kapsułce lub tabletce, a następnie uwalniane są w jelitach. Odporność na czynniki niszczące – lepsza niż I generacji, ale nadal słaba. Wadą tych preparatów jest niemożność podawania małym dzieciom (trudności z połykaniem), brak możliwości zastosowania w żywności funkcjonalnej.
- III generacja - bakterie mikrokapsułkowane, chronione przez jedną warstwę, np. polisacharydową, rozpuszczalną dopiero w jelicie, posiadające dość dobrą oporność na działanie soku żołądkowego.
- IV generacja - bakterie chronione przez wielowarstwowe mikroosłony złożone z białka i polisacharydów. Osłona taka daje większa stabilność i przeżywalność bakterii, warunkuje ich lepszą skuteczność poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości bakterii probiotycznych do miejsca ich działania – jelita cienkiego i grubego.
W najnowszych preparatach wykorzystuje się również synergizm probiotyków - zastosowanie kilku szczepów probiotycznych w jednym preparacie daje wzrost skuteczności, wielokierunkowość działań i sumowanie efektów działania.
Zastosowanie probiotyków:
W gastroenterologii:
» Ostra biegunka infekcyjna – zastosowanie probiotyków daje skrócenie czasu trwania biegunki o około 24 godziny. Szczególną skuteczność wykazują Szczepy Lactobacillus GG. Duża skuteczność zwłaszcza u dzieci
» Biegunka poantybiotykowa – w profilaktyce, zastosowanie mają szczepy Lactobacillus GG, Bifidobacterium i Saccharomyces boulardi. U 52% pacjentów otrzymujących probiotyk wykazano znaczący spadek częstości biegunki poantybiotykowej w porównaniu z grupą otrzymującą placebo
» Eradykacja Helicobacter pylori – probiotyk jest wykorzystywany jako dodatkowy element leczenia podstawowego, zwiększa skuteczność eradykacji, a także zmniejsza częstość działań niepożądanych – głównie biegunki – związanej z leczeniem podstawowym. Najwięcej danych dotyczy dla Saccharomyces boulardii
» Leczenie kolki niemowlęcej - w stolcach dzieci z kolką przeważają beztlenowe Gram-ujemne bakterie nad bakteriami z grupy Lactobacillus spp., w porównaniu ze stolcami dzieci bez dolegliwości. Najwięcej danych dla szczepów Lactobacillus reuteri
» Zespół jelita nadwrażliwego - skuteczność w zmniejszaniu dolegliwości wykazano dla szczepów Bifidobacterium, Saccharomyces boulardii, Lactobacillus
W immunomodulacji:
Należy pamiętać, że układ pokarmowy jest częścią układu immunologicznego, a tkanka limfatyczna związana z przewodem pokarmowym (GALT) zawiera > 70% limfocytów. U dzieci z alergią obserwuje się zmiany składu mikroflory jelitowej w porównaniu do dzieci zdrowych - obniżenie liczebności bakterii z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus. Różnice w składzie mikroflory pomiędzy dziećmi z alergią i zdrowymi występują już w okresie noworodkowo-niemowlęcym. Probiotyki mogą więc znaleźć zastosowanie:
» W profilaktyce pierwotnej alergii – stosowanie probiotyków przed wystąpieniem pierwszych objawów alergii, głównie w grupie ryzyka w celu zahamowania rozwoju choroby (pre- i/lub postnatalnie)
» W profilaktyce wtórnej alergii– stosowanie probiotyków u dzieci z pierwszymi objawami alergii (alergia pokarmowa, AZS) – zahamowanie „marszu alergicznego”
» We wspomaganiu leczenia – AZS, alergiczny nieżyt nosa, astma