Instrukcja logowania i rejestracji: film, prezentacja

zapamiętaj mnie

nieprawidłowy adres email lub hasło

nie pamiętasz hasła?

zaloguj

Instrukcja logowania i rejestracji: film, prezentacja

pole obowiązkowe

pole obowiązkowe

niepoprawny adres email

zbyt krótkie hasło (min. 8 znaków)

hasła nie są identyczne

nieprawidłowy numer pwz

wybierz specjalizację

wyrażam zgodęaby się zarejestrować musisz wyrazić zgodę

Potwierdzam poprawność powyższych danych. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (Dz. U. Nr 101, poz. 926) i z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r. Nr 144, poz. 1204 z późn. zm.) niniejszym wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w niniejszym formularzu, przez administratora danych osobowych – KIMZE Sp z o.o. z siedzibą w Latchorzewie przy ulicy Hubala Dobrzańskiego 123, w celu przekazywania mi informacji dotyczących szkoleń, innych form nauczania oraz aktualnych doniesień medycznych, mających na celu doskonalenie zawodowe, organizowanych/ współorganizowanych przez KIMZE Sp. z o.o. oraz wyrażam zgodę na otrzymywanie ich drogą elektroniczną. Jestem świadomy/a dobrowolności udostępnienia moich danych. Ponadto przyjmuję do wiadomości, iż mam prawo wglądu do moich danych oraz ich poprawiania.

zarejestruj

NOWOŚCI

NEWSLETTER

meduPress

wiedza na najwyższym poziomie merytorycznym w praktycznym ujęciu. Zobacz poniżej

Znaczenie kwasów omega-3 dla rozwoju dziecka i w profilaktyce zdrowotnej

prof. Krystyna Wąsowska - Królikowska - Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Tłuszcze zawarte w diecie, zwyczajowo traktowane jedynie jako główne źródło energii, spełniają w ustroju różnorodne funkcje w zależności od struktury chemicznej kwasów tłuszczowych.

I tak w tzw.  „ okresach krytycznych”  czyli najintensywniejszego rozwoju organizmu tłuszcze uczestniczą w programowaniu metabolizmu, dlatego nie należy ograniczać ich zawartości w diecie do 3 roku życia.

Najistotniejsze znaczenie dla rozwoju dziecka oraz w profilaktyce chorób cywilizacyjnych mają długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe – w skrócie- LCPUFA.

Kwas dokozaheksaenowy – DHA  stanowi główny składnik błon komórkowych mózgu, siatkówki oka oraz osłonek neuronów i ma udowodniony wpływ na rozwój ośrodkowego układu nerwowego i ostrości wzorku.

Pozyskiwanie  DHA w najwcześniejszych okresach życia dokonuje się dzięki perfekcyjnemu transportowi do płodu przez łożysko, następnie z mleka matki lub suplementowanych mieszanek mlecznych, stosowanych w żywieniu wcześniaków i niemowląt karmionych sztucznie.

LCPUFA mogą być syntetyzowane w ustroju z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu linolowego (LA) i   alfa D-linolenowego (ALA), które są zawarte w olejach roślinnych, a w formie  gotowej występują w tłustych rybach morskich.

Pełny zakres wpływów biologicznych LCPUFA na organizm człowieka obejmuje również działanie immunomodulujące, przeciwzapalne, hipolipemizujące, antyaterogenne i hipotensyjne. Dlatego też mają potwierdzone w badaniach znaczenie w pierwotnej i wtórnej profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

W związku z niedostatecznym spożywaniem ryb w naszym kraju zaleca się propagowanie ich udziału w diecie oraz suplementację  DHA u kobiet w ciąży i w grupach ryzyka.

Suplementacja DHA w okresie ciąży i karmienia piersią powinna wynosić minimum:
200 mg dziennie, a w przypadku niedostatecznego spożywania ryb 400 - 600 mg, zaś w całej populacji 100-200 mg.

Sposób żywienia, w tym rodzaj tłuszczów spożywanych od najwcześniejszego okresu życia, ma udowodnione znaczenie prozdrowotne oraz wpływ na rozwój psychomotoryczny w dzieciństwie.

 

 

 

Powrót