Instrukcja logowania i rejestracji: film, prezentacja

zapamiętaj mnie

nieprawidłowy adres email lub hasło

nie pamiętasz hasła?

zaloguj

Instrukcja logowania i rejestracji: film, prezentacja

pole obowiązkowe

pole obowiązkowe

niepoprawny adres email

zbyt krótkie hasło (min. 8 znaków)

hasła nie są identyczne

nieprawidłowy numer pwz

wybierz specjalizację

wyrażam zgodęaby się zarejestrować musisz wyrazić zgodę

Potwierdzam poprawność powyższych danych. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (Dz. U. Nr 101, poz. 926) i z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r. Nr 144, poz. 1204 z późn. zm.) niniejszym wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w niniejszym formularzu, przez administratora danych osobowych – KIMZE Sp z o.o. z siedzibą w Latchorzewie przy ulicy Hubala Dobrzańskiego 123, w celu przekazywania mi informacji dotyczących szkoleń, innych form nauczania oraz aktualnych doniesień medycznych, mających na celu doskonalenie zawodowe, organizowanych/ współorganizowanych przez KIMZE Sp. z o.o. oraz wyrażam zgodę na otrzymywanie ich drogą elektroniczną. Jestem świadomy/a dobrowolności udostępnienia moich danych. Ponadto przyjmuję do wiadomości, iż mam prawo wglądu do moich danych oraz ich poprawiania.

zarejestruj

NOWOŚCI

NEWSLETTER

meduPress

wiedza na najwyższym poziomie merytorycznym w praktycznym ujęciu. Zobacz poniżej

Alergia pokarmowa u dzieci i dorosłych - co z tą pszenicą ?

prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka - Szaflarska - Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii Collegium Medicum im. L. Rydgiera w Bydgoszczy

Alergia pokarmowa to zespół zjawisk klinicznych, narządowych i układowych powstałych w organizmie człowieka, które są wynikiem nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej ustroju na spożycie pokarmów.Istnieją główne cztery klasy białek nasion pszenicy: albuminy, globuliny, gluteniny i gliadyna.

 

Główną przyczyną dolegliwości rozpoznawanych jako alergia na pszenicę wziewną  lub kontaktową są albuminy i globuliny. Manifestacja kliniczna alergii na pszenicę zależy od mechanizmu patogenetycznego – reakcje IgE zależne, IgE niezależne mieszane – alergia powietrznopochodna, alergia pokarmowa, WDEiA, pokrzywka kontaktowa. W różnicowaniu alergii na pszenicę z chorobą trzewną ważna jest manifestacja kliniczna i wyniki badań dodatkowych.

 

W leczeniu eliminuje się produkty zbożowe (pokarm „bezglutenowy” nie oznacza bezpszennej). Najbardziej pełnowartościowy produkt zastępczy dla pszenicy to orkisz, dobrze tolerowane są inne rodzaje zbóż jak żyto, jęczmień i gryka, które też można stosować zastępczo.  

Powrót