W świetle większości badań analizujących spożycie kwasów tłuszczowych w odniesieniu do ryzyka zdarzeń sercowo naczyniowych wniosek był jednoznaczny- winowajcą są nasycone kwasy tłuszczowe (SFA). Kolejnym wnioskiem było zalecanie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które miały obniżać ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych. Nowe światło na ten pogląd rzucają badania Ramadsena i współpracowników w badaniu Sydney Diet Heart Study- które oceniało wpływ zmiany nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie na kwas linolowy- LA (który jest kwasem wielonienasyconym) ale bez dodatku kwasu alfa-linolenowego. Po 39 miesiącach obserwacji ryzyko zgonu w grupie spożywającej LA ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny było większe niż w grupie kontrolnej, podobnie jak zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Jest to pierwsze badanie, które przynosi tak odmienny od dotychczasowych ustaleń wynik. Rzuca to nowe światło na myślenie o kwasach tłuszczowych, ale doniesienia te wymagają dalszych badań aby wprowadzić je na stałe do zaleceń dietetycznych.
Use of Dietary Linoleic Acid for Secondary Prevention of Coronary Heart Disease and Death
Evaluation of Recovered Data From the Sydney Diet Heart Study and Updated Meta-Analysis
Christopher E Ramsden, Daisy Zamora, Boonseng Leelarthaepin, Sharon F Majchrzak-Hong, Keturah R Faurot, Chirayath M Suchindran, Amit Ringel, John M Davis, Joseph R Hibbeln
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz się zalogować.