Instrukcja logowania i rejestracji: film, prezentacja

zapamiętaj mnie

nieprawidłowy adres email lub hasło

nie pamiętasz hasła?

zaloguj

Instrukcja logowania i rejestracji: film, prezentacja

pole obowiązkowe

pole obowiązkowe

niepoprawny adres email

zbyt krótkie hasło (min. 8 znaków)

hasła nie są identyczne

nieprawidłowy numer pwz

wybierz specjalizację

wyrażam zgodęaby się zarejestrować musisz wyrazić zgodę

Potwierdzam poprawność powyższych danych. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (Dz. U. Nr 101, poz. 926) i z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r. Nr 144, poz. 1204 z późn. zm.) niniejszym wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w niniejszym formularzu, przez administratora danych osobowych – KIMZE Sp z o.o. z siedzibą w Latchorzewie przy ulicy Hubala Dobrzańskiego 123, w celu przekazywania mi informacji dotyczących szkoleń, innych form nauczania oraz aktualnych doniesień medycznych, mających na celu doskonalenie zawodowe, organizowanych/ współorganizowanych przez KIMZE Sp. z o.o. oraz wyrażam zgodę na otrzymywanie ich drogą elektroniczną. Jestem świadomy/a dobrowolności udostępnienia moich danych. Ponadto przyjmuję do wiadomości, iż mam prawo wglądu do moich danych oraz ich poprawiania.

zarejestruj

NOWOŚCI

NEWSLETTER

meduPress

wiedza na najwyższym poziomie merytorycznym w praktycznym ujęciu. Zobacz poniżej

Nienasycone kwasy tłuszczowe-przyjaciel czy wróg?

Nienasycone kwasy tłuszczowe-przyjaciel czy wróg?

W świetle większości badań analizujących spożycie kwasów tłuszczowych w odniesieniu do ryzyka zdarzeń sercowo naczyniowych wniosek był jednoznaczny- winowajcą są nasycone kwasy tłuszczowe (SFA). Kolejnym wnioskiem było zalecanie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które miały obniżać ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych. Nowe światło na ten pogląd rzucają badania Ramadsena i współpracowników w badaniu Sydney Diet Heart Study- które oceniało wpływ zmiany nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie na kwas linolowy- LA (który jest kwasem wielonienasyconym)  ale bez dodatku kwasu alfa-linolenowego. Po 39 miesiącach obserwacji ryzyko zgonu w grupie spożywającej LA ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny było większe niż w grupie kontrolnej, podobnie jak zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Jest to pierwsze badanie, które przynosi tak odmienny od dotychczasowych ustaleń wynik. Rzuca to nowe światło na myślenie o kwasach tłuszczowych, ale doniesienia te wymagają dalszych badań aby wprowadzić je na stałe do zaleceń dietetycznych.

Use of Dietary Linoleic Acid for Secondary Prevention of Coronary Heart Disease and Death
Evaluation of Recovered Data From the Sydney Diet Heart Study and Updated Meta-Analysis

Christopher E Ramsden, Daisy Zamora, Boonseng Leelarthaepin, Sharon F Majchrzak-Hong, Keturah R Faurot, Chirayath M Suchindran, Amit Ringel, John M Davis, Joseph R Hibbeln



Powrót   

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz się zalogować.