Kiedy i jaki preparat immunoglobulin zastosować ?
Immunoglobuliny to produkty frakcjonowania ludzkiego osocza, uzyskanego od 1000 do 15000 dawców. Zawierają one wszystkie podklasy przeciwciał klasy G o różnej specyfice antygenowej.
Należy stanowczo podkreślić, że dostępne immunoglobuliny dożylne są lekami bezpiecznymi, dzięki inaktywacji patogenów otoczkowych, bezotoczkowych, patologicznych prionów oraz zastosowaniu nowych metod filtracyjnych. Preparaty różnią się od siebie - różnice w procesie frakcjonowania, oczyszczania, konfekcjonowania i osocze użyte do ich produkcji wpływają na właściwości poszczególnych preparatów immunoglobulin . Różne preparaty immunoglobulin w terapii tej samej choroby u danego pacjenta mogą być różnie tolerowane i powodować odmienne działania niepożądane. Dla zachowanie natywnej formy immunoglobuliny G dodawane są substancje - stabilizatory (cukry , aminokwasy). Każdy stabilizator może prowadzić do wystąpienia działań ubocznych. Jednym z poważniejszych jest niewydolności nerek związana z obecnością sacharozy w niektórych preparatach immunoglobulin .
Mechanizm działania immunoglobulin na układ odpornościowy jest nadal w wielu aspektach nieznany. Rola immunoglobulin polega na:
- stymulowaniu produkcji niektórych cytokin i ich antagonistów,
- stymulowaniu apoptozy limfocytów B i T poprzez aktywację receptora Fas,
- hamowaniu różnicowania i dojrzewania komórek dendrytycznych,
- nasileniu katabolizmu IgG,
- modulacji ekspresji i funkcji ramienia Fc poprzez receptor FcγR,
- blokowaniu wiązania pomiędzy limfocytem T a superantygenami
Duża zawartość IgA,w preparacie immunoglobulin utożsamiana jest z potencjalnym ryzykiem reakcji anafilaktycznych, stąd dążenie do zmniejszenia jej zawartości w produkcie . Działanie immunomodulacyjne immunoglobulin znalazło zastosowanie w immunologii, hematologii, hemato-onkologii, neurologii, dermatologii, pediatrii, reumatologii, leczeniu chorób infekcyjnych i transplantologii. Pomimo tak szerokich wskazań zużycie immunoglobulin w Polsce jest niskie w porównaniu z innymi krajami (Polska- 12 g/1000 osób, Europa śr. 77 g/1000 osób a USA 144 g/1000 osób )